Haberler
KİTAPTA KDV DÜŞÜŞÜ RAFA YANSIRMI?

KDV kaldırılınca kitap ve dergi fiyatları düşecek mi?

Fundanur Öztürk - Ankara TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, kitap ve süreli yayınların satışında KDV'nin kaldırılmasını da öngörüyor. Teklif, yayınevlerinin yanı sıra dağıtım şirketlerini ve kitapçıları da kapsıyor. Yürürlüğe girerse, okuyucular kitapları yüzde 8 daha ucuza alabilecek. Fakat kitapların ve süreli yayınların daha ucuza satılmalarının önünde bazı engeller de var. Fundanur Öztürk'ün haberi.

Kitap
Getty Images

Çarşamba akşamı AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kitap ve süreli yayınların satışında KDV'nin kaldırılmasını da öngörüyor. 

Teklif, yayınevlerinin yanı sıra dağıtım şirketlerini ve kitapçıları da kapsıyor. Yürürlüğe girerse, okuyucular kitapları yüzde 8 daha ucuza alabilecek. Ancak kitapların ve süreli yayınların daha ucuza satılmalarının önünde bazı engeller de var. 

Aslında 17 Ocak'ta çıkarılan ve 1 Şubat'ta yürürlüğe giren 7161 sayılı kanuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası almış yayıncıların dağıtımcılara ve kitapevlerine yaptıkları ilk satışlarda KDV kaldırılmıştı. 

Ancak kitapların üretim ve dağıtım sürecinde rol oynayan diğer unsurlardan KDV kaldırılmadığı için, kitapların raf fiyatında herhangi bir KDV indirimi yapılamadı. 

Çünkü yasa sadece yayıncılık yapan şirketlere dönüktü, kitabın üretim ve dağıtım sürecinde yayıncı hariç herkes yüzde 8 KDV ödemeye devam edecekti.

Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk: Okur için fayda sağlanabilecek

BBC Türkçe'ye konuşan yayıncılar, 1 Şubat'tan itibaren uygulamaya giren yasanın sektörde yarattığı karmaşayı düzeltmek için yeni bir kanun tasarısının hazırlandığını söylüyor. 

Yayıncılar, KDV'nin kitap evlerini ve dağıtımcı şirketleri de kapsayacak şekilde kaldırılmasının amaçlandığını söylüyor. 

Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Maliye Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde kitapta KDV'nin tüm aşamalardan kaldırılmasını talep ettiklerini anlatıyor: 

"Ocak ayında çıkan yasada kitap KDV'si değil, yayıncının uyguladığı KDV sıfırlanmıştı. İyi bir şey yapalım derken 'eksik' bir şey yapılmıştı. Bunun düzeltilmesi için sektörde kitaba KDV'nin sıfır olmasını talep ettik. Bu şekilde kitap fiyatları düşecek ve yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu kağıt krizi düşünüldüğünde, okur için fayda sağlanabilecek."

Kitap
Getty Images

'Yasanın ne okuyucuya, ne yayınevine faydası oldu'

Sadece yayıncıların satışı sırasında KDV'nin kaldırılmış olması ilk bakışta sektör ve kitap fiyatlarının ucuzlaması açısından olumlu bir gelişme gibi görülse de, yayıncılık sektöründe ciddi bir karmaşa yarattı. 

Çünkü kitapevleri ve dağıtıcı şirketlerden de KDV'nin kaldırılmamış olması kitapların raf fiyatlarında bir değişim yaratmadığı gibi, yayınevlerinin devletten tahsil edecekleri KDV farkını da artırmış oldu. 

Bugüne dek yayınevleri matbaa aşamasında yüzde 18 KDV öderken, satış aşamasında yüzde 8 KDV ile satıyordu. Aradaki yüzde 10'luk KDV farkını ise Maliye Bakanlığı'ndan alabilmesi için senede bir kere yapılabilen başvuruları beklemesi ve yeminli mali müşavirlerce gelir gider hesaplarını raporlaması gerekiyordu. 

BBC Türkçe'ye konuşan yayınevi temsilcileri, bu KDV farkını alabilmenin oldukça zor prosedürler gerektirdiğini ve meşakkatli süreçlerden geçildiğini anlatıyor. 

Hal böyleyken, yayıncının satış aşamasında yüzde 8'lik KDV'yi kaldırması aradaki farkı yüzde 10'dan 18'e çıkardı ve devletten temin edilmesi gereken KDV masraflarını artırdı. 

Günışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Banu Ünal, yasanın bu haliyle ne okuyucu ne de yayıncı için bir fayda sağlamadığı görüşünde: 

"Kitabı yüzde 8 KDV ile satıyoruz ama giderlerimiz yüzde 18 KDV ile. Dolayısıyla giderlerimize yüzde 18 KDV öderken gelirlerimizden yüzde 8 KDV tahsil ediyoruz ve zaman içerisinde bu ödediğimiz KDV, tahsil ettiğimiz KDV'yi aşıyor. Ve bu aradaki farkı da devletten geri alabilmemiz gerekiyor.

"Senede bir kere, çok zahmetli ve uzun raporlamalar sonucu Maliye Bakanlığı'na başvuruluyor. Ama bunun prosedürleri çok zor ve masraflı. Özellikle küçük yayınevlerinin çok da altından kalkamadıkları bir prosedür. Dolayısıyla bu KDV alacakları böyle alınamadan birikmeye devam ediyor.

"0 KDV ile satarken, giderlerimizde hala yüzde 18 KDV ödediğimiz için devletten KDV alacağımız çok daha fazla birikecek. Aradaki yüzde 10 fark vardı, yüzde 18 olacak. Fakat aynı yasaya göre artık